четвер, 30 жовтня 2014 р.

Як перевірити достовірність інформації

Як не стати жертвою дезінформації? Помилкова інформація представляє загрозу, тому що людина, керуючись нею, може заподіяти шкоду собі й іншим людям. Щоб не потрапити в біду, дуже важливо вміти перевіряти отримані відомості на достовірність. Достовірної може вважатися тільки та інформація, яка відповідає дійсності.

Вам знадобиться

Читацький квиток
Доступ до інтернету
Уміння працювати з бібліотечними каталогами
Уміння працювати з пошуковими службами інтернету

Інструкція

1.      З’ясуйте, з чим ви маєте справу — з фактом або оцінкою

Перше, з чим ми стикаємося при отриманні нової інформації — це факти. Фактом називаються відомості, вже перевірені на достовірність. Та інформація, яку не перевірили чи яку неможливо перевірити, фактом не є.

Фактами можуть бути числа, дати, імена, події. Все, що можна помацати, виміряти, перерахувати, підтвердити. Факти надаються різними джерелами — науково-дослідними інститутами, соціологічними агентствами, агентствами статистики і т.д. Головне, що відрізняє факти від оцінки — об’єктивність. Оцінений завжди висловлює чиюсь суб’єктивну позицію, емоційне ставлення, заклик до якихось дій. Факт не дає ніякої оцінки, ні до чого не закликає.
2.      Перевірте джерела інформації

Друге, з чим ми стикаємося — це джерела інформації. Далеко не всі факти ми можемо перевірити самостійно, тому наше знання багато в чому грунтується на довірі до джерел. Як перевірити джерело інформації? Відомо, що критерієм істинності є практика, іншими словами істинно лише те, за допомогою чого ми можемо вирішити конкретну задачу. Інформація повинна бути ефективною. Цю ефективність відображає число людей, які успішно застосували дані відомості. Чим більше людей довіряють джерела, посилаються на нього, тим вірогідніше надається інформація.
3.      Порівняйте джерела інформації

На щастя, популярність і авторитетність джерела ще не є гарантією достовірності. Одним з ознак достовірної інформації є її несуперечність. Будь-який факт повинен бути підтверджений результатами незалежних досліджень, тобто він повинен повторитися. Незалежні дослідники повинні прийти до одних і тих самих висновків. До випадковим, одиничним відомостями необхідно ставитися з великою обережністю. Чим більше однакових відомостей отримано від різних джерел, тим ці відомості достовірніше.
4.      Перевірте репутацію джерела інформації

Справа в тому, що джерело завжди несе відповідальність за надані факти. Ця відповідальність не тільки морально-етична, а й речова. За надання сумнівних даних організації, їх мають, можуть втратити кошти для існування. Втрата читачів, штраф або навіть тюремне ув’язнення — наслідки для брехунів можуть бути самими тяжкими. Солідні організації бережуть репутацію і ніколи не стануть ризикувати, публікуючи недостовірну інформацію. Почитайте історію організації, дізнайтеся імена її керівників, ознайомтеся з відгуками читачів і думками експертів.
5.      Дізнайтеся про автора джерела інформації

Будь-яка інформація, зрештою, передається людьми. Якщо інформація викликає у вас сумніви, перевірте, хто є автором. Почитайте інші роботи автора, дізнайтеся його біографію, чи має він науковий ступінь, яку посаду займає, яким досвідом володіє в цій галузі і, звичайно, на кого посилається. Якщо неможливо дізнатися про автора, то і довіряти сумнівної інформації не рекомендується.

Зверніть увагу

Інформація, яку неможливо перевірити на достовірність, є безглуздою.

Корисні поради


Перш, ніж шукати інформацію чітко сформулюйте проблему, яку хочете вирішити. Це зменшить ймовірність того, що ви будете дезінформовані.

Немає коментарів:

Дописати коментар